Omuz Çıkıkları

    Omuz çıkığı eklem çıkıkları arasında en sık görülenidir. Çıkık anı çok ağrılıdır ve çoğunlukla tıbbi müdahale ile yerine oturtulması gerekir. İdeal olan çıkığın anestezi altında oturtulmasıdır. Bu şekilde hastanın omuzunun daha fazla hasar görmesi engellenir. Bazı durumlarda omuz tam çıkmaz ve kendiliğinden yerine oturabilir. Çıkıp kendiliğinden yerine otursa bile ileri yönelik sakatlık olmaması için mutlaka en kısa zamanda uzman bir ortopedi doktoruna başvurulması gerekir.

    Yapılan muayene ve detaylı görüntülemeler sonucunda omuz çıkığının tanısı konulabilir. Omuz çıkıkları genç hastalarda cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi gerekmeyen hastalarda uygun tedavi kısa süreli istirahat ve hastaya uygun rehabilitasyon şeklindedir.

    Omuz çıkığı ve tedavi yöntemleri hakkında yazımızın devamında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Ankara omuz çıkığı tedavisi için Prof. Dr. Hakan Özsoy ile iletişime geçebilirsiniz.

    Omuz Çıkığı Nedir?

    Omuz eklemi; her yöne hareket edebilen bir eklemdir. Bu durum, günlük yaşamı kolaylaştırsa da omzu bölgesini dış etkenlere karşı daha hassas hale getirir. Özellikle omuz ekleminin öne doğru çıkması, hem sporcularda hem de kol gücü ile çalışan kişilerde en sık görülen rahatsızlıklardan biridir.

    Omuz bölgesi; kol kemiğinin topa benzer üst kısmı (humerus), kürek kemiği eklem yüzü (glenoid) ve bunların çevresini saran doku ve bağlardan oluşur. (Resim 1) Omzun aşırı zorlanması ya da ters bir harekete maruz kalması sonucu; tabak şeklinde olan glenoidden kol kemiği çıkabilir. (Resim 2) Bu durum omuz çıkığı olarak adlandırılır. Omuz eklemi her yöne çıkabilmektedir fakat en sık omuz eklemi en sık öne doğru çıkar, buna da “öne omuz çıkığı” denir.

    omuz çıkıkları

    Omuz Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

    Omuz çıkığı olgularında;

    ● Şiddetli ağrı
    ● Hareket kısıtlılığı
    ● Omuz eklemindeki hasardan sonra meydana gelen şekil bozukluğu görülebilir. Öne çıkıkta omuzdaki şekil bozukluğuna “apolet bulgusu” denir. (Resim 3)

    Omuz Çıkığı Tanısı Nasıl Konur?

    Omuzdaki şekil bozukluğu ve ağrı tanı koymada çok önemlidir. Ancak eklemin durumunun ve çıkığın ne yönde olduğunun tespiti için Röntgen filmi çekilmesi gerekir. Bu filmlerde özellikle yaşlı hastalarda görülebilecek ek kırıklar da tespit edilebilir. (Resim 4) Omuzu yerinde tutan yapılardaki (bağlar, labrum) zedelenmelerini saptamak amacıyla MR (Manyetik Rezonans) ile daha detaylı inceleme yapılabilir. Beraberinde kırık varsa kırığı 3 boyutlu görüntülemek için BT (Bilgisayarlı Tomografi) gerekir. (Resim 5)

    Omuz Çıkığı Tekrarlar Mı?

    Omuz çıkığının tekrarlama olasılığı, hastanın yaşına bağlı olarak değişir. 20 yaşının altında travma ile (düşme, spor yaralaması, kaza vs.) olan çıkıklarda büyük oranda (%90 ve üzeri) tekrar çıkık oluşur. Bu durumda öncelikle cerrahi tedavi tercih edilebilir. Çıkık ile birlikte kemik kırığı varsa ve omuz yerine otursa bile ayrık duruyorsa cerrahi tedavi düşünülür. Üst düzey spor yapanlarda (profosyonel sporcu, her gün düzenli spor yapan) cerrahi tedavi öncelikle düşünülür.

    20-30 yaş arası hastalarda tekrar çıkma oranı %50-75 aralığında görülür. Bu hastalarda hastanın işi, yaptığı spor veya tekrar çıkma durumuna göre ameliyat ya da ameliyatsız tedavi düşünülür. 40 yaşından sonra görülen omuz çıkıklarında tekrarlama riski düşüktür (%15). Bu hastalarda çoğunlukla ameliyatsız tedavi (fizik tedavi ile omuz kas güçlendirmesi) öncelikle düşünülür.

    Yaşa bakılmaksızın omuz çıkığı günlük aktivite sırasında ya da spor yaparken tekrar oluyorsa cerrahi tedavi yapmak gerekir.

    Bankart Lezyonu Nedir?

    Omuzu yerinde tutan en önemli yapılardan biri labrum denilen omuzun ön ve arkasındaki kıkırdak dokulardır. (Resim 6) Bu dokular otomobilin tekerleğinin kaymasını engelleyen takoz gibi omuzu yerinde tutmaya yardımcı olur.

    Tıp dilinde Bankart lezyonu (Resim 7) olarak adlandırdığımız omuzun ön tarafındaki labrum yırtıkları kendi kendine iyileşemez ve tekrarlayan omuz çıkıklarına neden olur. Kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren bir soruna dönüşebilir. Bu nedenle tekrarlayan omuz çıkıklarının hafife alınmaması, mutlaka doğru yaklaşımla tedavi edilmesi gerekir.

    Ankara Bankart lezyonu tedavisi için bizimle iletişime geçerek, daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

    Omuz Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?

    Omuz çıkıklarının tedavisinde, ortopedist hekimler tarafından, basit manevralarla çıkığın yerine oturtulması sağlanabilir. Çıkık mümkünse ameliyathane koşullarında ve anestezi altında yerine oturtulmalıdır. Omuz eklemleri yerine oturtulduktan sonra, mutlaka Röntgen görüntülemesi ile omzun durumunu kontrol etmek ve buna göre tedaviyi yönlendirmek gerekir. Bu süreçte, omzun hareket kısıtlılığını azaltmak ve eklemi yeniden işlevsel hale getirmek için basit egzersizler ve rehabilitasyon tedavisi önerilir.

    Artroskopik Omuz Çıkığı Ameliyatı Nedir?

    Günümüzde, omuz çıkıklarının cerrahi tedavisi artroskopi adını verdiğimiz modern cerrahi yöntemle yapılır. İşlem sırasında, omuz eklemine küçük kesiler açılır. Bu kesilerden, ucunda ışık kaynağı olan 4mm çapındaki kamera ekleme sokulur. Artroskop adı verilen bu kamera eklemin durumunu net olarak görmemizi sağlarken, diğer ince kesilerden de cerrahi uygulanabilir. “Kapalı omuz çıkığı ameliyatı” olarak bilinen bu yöntem, hastanın ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltır ve enfeksiyon riskini ciddi oranda azaltır.

    Açık Omuz Çıkığı Ameliyatı (Laterjet Ameliyatı) nedir?

    Omuz çıkığı çok kere tekrar etmiş (10 ve üzeri) hastalarda dokular çok fazla bozulduğu için kapalı omuz çıkığı ameliyatı (artroskopik tedavi) yetersiz kalabilir ve ameliyattan sonra bile çıkık tekrar edebilir. Bu şekilde omuzu çok sayıda çıkan hastalarda ya da kapalı cerrahi geçirmiş ve tekrar çıkmış olanlarda açık cerrahi yöntemler gerekir. Bu yöntemlerden en sık uygulananı Laterjet ameliyatı olarak adlandırılan, omuzun ön tarafına kemik parça getirilip vidalarla tespit edildiği yöntemdir. Yaklaşık 10 cm cerrahi kesiden yapılan bu yöntem sonrasında hastada tekrar çıkma ihtimali oldukça düşmektedir. (Resim 8)

    Omuz Çıkığı Ne Kadar Sürede İyileşir?

    İyileşme süresi, yapılan işleme, kişinin yaşına, cinsiyetine ve genel sağlık durumuna göre değişebilir. Fizik tedavi ve ortopedik müdahale ile yapılan tedavilerde, dokuların fizik tedaviye cevap verme süresi değişkendir. Omuz çıkığı ameliyatlarında ise yaklaşık 6 – 8 hafta sonra günlük yaşama dönmek mümkündür. Bu süre sonunda hasta günlük işlerini kendi kendine yapabilecek duruma gelir.

    Ankara Omuz Çıkığı Tedavisi

    Omuz çıkığı, tedavi edilebilen ancak önemsenmesi gereken bir sorundur. Özellikle genç hastalarda ve sporcularda, çıkıktan sonra, omuz bölgesindeki hassasiyet artar. Bu nedenle tedavi sürecinde omzun hareket kapasitesini maksimum seviyeye getirecek yaklaşımlar benimsenmelidir.

    Ankara omuz çıkığı tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Prof. Dr. Hakan Özsoy ile iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button