Diz Kıkırdak Yaralanması

Diz kıkırdak yaralanmaları tedavisi, diz eklemindeki kıkırdaklarda meydana gelen hasarın onarılabilmesi ve bireyin sağlıklı dizlere kavuşabilmesi amacıyla yapılan tedavi uygulamasıdır. Eklemlerin uç bölgelerinde eklem kıkırdağı adı verilen oldukça kaygan ve görece yumuşak ve esnek yapılar yer alır. Bu yapıların hareket kabiliyetimiz açısından son derece önemli görevleri vardır.

Bu yüzden diz gibi önemli eklem bölgelerinde meydana gelen kıkırdak hasarı bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilmektedir. Mesela diz eklemindeki kıkırdak yapının zarar görmesi sebebiyle merdiven inip çıkma ve sportif faaliyetler sırasında ciddi ağrılar deneyimlenebilir. Diz kıkırdak yaralanmaları tedavisi, bahsi geçen olumsuzlukları gidermek ve kıkırdakları onarmak amacıyla yapılmaktadır.

Diz Kıkırdağı Nedir?

Diz kıkırdağı veya diz eklemi kıkırdağı olarak bilinen yapı, diz eklemini meydana getiren kemiklerin uç noktalarında yer alan özel bir dokudur. Kaygan yapılı kıkırdak dokusu sayesinde eklem hareketleri çok daha rahat bir şekilde gerçekleşmektedir. 

Diz Kıkırdağı Neden Önemlidir?

Diz kıkırdağı, kaygan bir yüzeye sahip olduğu için diz eklemindeki kemiklerin sorunsuz bir şekilde hareket etmesini sağlamaktadır. Mesela koşma, yürüme, yük taşıma ve merdiven inip çıkma gibi aktiviteler sırasında diz kıkırdağı sayesinde kemiklerin zarar görmesi engellenir. Eğer diz eklemi kıkırdağı herhangi bir sebepten zarar görürse kemiklerdeki sürtünmeye bağlı olarak son derece rahatsız edici şikâyetler deneyimlenebilir. Bu yüzden diz kıkırdağında herhangi bir rahatsızlık olduğundan şüphelenen bireylere en yakın zamanda bir ortopedi uzmanıyla görüşmeleri önerilir. 

Diz Kıkırdağı Yaralanmaları Neden Olur?

Diz kıkırdağı yaralanmaları nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Ani ve hızlı bacak hareketlerinin gerekli olduğu spor aktiviteleri sırasında meydana gelen kazalar.
  • Eklem bölgesine alınan fiziksel darbeler.
  • Yaşlanma ve genetik faktörlerin etkili olduğu diz kireçlenmesi.
  • Yüksekten düşme, kazalar.

Dizde kıkırdak yaralanması nedenleri arasında bunlar yer almaktadır. 

Diz Kıkırdağında Yaralanma Belirtileri Nelerdir?

Diz kıkırdak yaralanmaları belirtileri şunlardır:

  • Diz civarında ağrı.
  • Dizde şişlik.
  • Merdiven inip çıkarken, koşarken veya yük taşırken şiddetlenen diz ağrısı.
  • Diz kapağından ses gelmesi.
  • Diz kapağı kilitlenmesi.

Diz kıkırdağı zedelenmesi belirtilerini bu şekilde sıralanabilir. 

Diz Kıkırdak Yaralanmaları Nasıl Teşhis Edilir?

Diz ağrısı ve dizde şişme gibi belirtiler deneyimleyen bireyler diz kıkırdaklarının zedelendiğinden şüphelenebilirler. Ancak yalnızca bu belirtilere bakarak diz kıkırdak yaralanmalarını teşhis etmek mümkün değildir. Bu yüzden kesin teşhisin gerçekleşebilmesi için bir ortopedi uzmanı ile görüşülmelidir. Böylece MR gibi uygulamalar sayesinde kesin teşhis gerçekleşebilir. 

Diz Kıkırdak Yaralanmaları Kendiliğinden Geçer Mi?

Diz kıkırdağında meydana gelen yaralanmaların kendi kendine iyileşmesi son derece zordur. Bunun en önemli nedeni kıkırdak dokunun yeterince kanlanamamasıdır. Kanın taşıdığı onarıcı hücreler kıkırdak dokuya yeterince müdahale edemediği için kıkırdak hasarları kendiliğinden iyileşmezler. Bu yüzden kıkırdak hasarı olduğu bilinen veya kıkırdak hasarından şüphelenen bireylerin bir ortopedi doktoru ile görüşmeleri önerilir.  

Diz Kıkırdak Yaralanmaları Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Dizde meydana gelen kıkırdak yaralanmaları tedavi edilmezse kemiklerde yıpranma ve aşınma meydana gelebilir. Bu süreçte hasta harekete bağlı artan diz ağrıları deneyimler. Günlük yaşamlarında şiddeti gitgide artan zorluklarla karşılaşmaya başlar. Bu yüzden diz kıkırdak yaralanmaları ihmal edilmemelidir. 

Diz Kıkırdak Yaralanmaları İçin Bitkisel Tedavi Var Mı?

Dizde kıkırdak yaralanması bitkisel tedavi uygulamaları ile tedavi edilemez. Bitkisel tedavi veya alternatif tedavi olarak pazarlanan uygulamalar çoğu zaman hiçbir etkiye sahip değillerdir. Bazı durumlarda ise ölümcül alerjik reaksiyonlara yol açmaktadırlar. Bu yüzden diz kıkırdak yaralanması gibi rahatsızlıklar durumunda bilimsel ve güvenilir tedaviler gerçekleştiren ortopedi doktorları ile iletişime geçilmelidir.

Önceki yazı
Diz Kapağı Çıkması
Sonraki yazı
Dizde Sıvı Kaybı