Topuk Dikeni

Topuk dikeni tedavisi, topuk dikenini ve topuk dikeni sebebiyle bireyin deneyimlediği rahatsız edici belirtileri ortadan kaldırmak için yapılan tedavi uygulamalarıdır. Ayaklar, yürüme ve koşma gibi fiziksel faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan özel bir yapıya sahiptirler. Bu yapı; kemik, bağ doku, yağ ve kas gibi dokuların özel açılar ile bir araya gelmesi sayesinde meydana gelir. Ancak bazı durumlarda bahsetmiş olduğumuz dokularla ilgili problemler ortaya çıkabilir.

Bu problemlere bağlı olarak da ciddi ayak ağrıları ve hareket kısıtlılığı deneyimlenebilir. Bahsi geçen problemler arasında topuk dikeni olarak bilinen rahatsızlık da yer alır. Topuk dikeni, çivi batmasını andıran şiddetli ayak (topuk) ağrılarına yol açan ciddi bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, topuk dikeni tedavisi kapsamında yapılan uygulamalar ile tedavi edilebilmektedir.

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni, genellikle topuk kemiğinin hemen altında meydana gelen kemik çıkıntısı sebebiyle ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık ara sıra deneyimlenen ayak ağrılarının aksine her gün, özellikle de sabah saatlerinde (yataktan ilk kalkarken) çivi batmasını andıran topuk ağrılarına yol açabilmektedir. Bu yüzden her ayak ağrısını topuk dikeni ile karıştırmamak gerekir. Topuk dikeni, özellikle de ayakta çalışan veya gün içerisinde seyahat etmesi gereken bireylerin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilmektedir. Bu yüzden topuk dikeni olduğundan şüphelenen bireylere tedavinin gerçekleşebilmesi için bir ortopedi doktoru ile görüşmeleri tavsiye edilir. 

Topuk Dikeni Neden Olur?

Topuk dikeni şu gibi nedenlerden ortaya çıkabilir:

  • Aşil tendonu iltihabı.
  • Aşırı kilolar.
  • Yürüyüş bozuklukları.
  • Çeşitli ayak deformiteleri.
  • Ankilozan spondilit.
  • Reaktif artirit.
  • Ayak yapısına uygun olmayan ve ayağı gerektiği gibi desteklemeyen ayakkabılar giymek.

Topuk dikeni nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Topuk Dikeni Kimlerde Görülür?

Topuk dikeni gelişme riski şu gibi gruplarda genel nüfusa kıyasla daha fazladır:

  • Obezite hastaları.
  • Düztabanlık gibi ayak deformitelerine sahip olan bireyler.
  • Şeker hastaları.
  • Gün içerisinde uzun süre ayakta kalmalarını gerektiren bir mesleğe sahip olan bireyler.

Bahsetmiş olduğumuz kişilerde topuk dikeni riski daha fazladır. 

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeni belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Topuk civarında hafif şişlik.
  • Özellikle de sabah ilk defa yüründüğünde hissedilen ve çivi batmasını andıran şiddetli ayak ağrısı.
  • Topukta hassasiyet.
  • Topuğun hemen altında çıkıntı.

Topuk dikeni belirtileri bu şekilde sıralanabilir. 

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Topuk dikenine sahip olan bireyler tıbbi tedavi uygulamalarının yanı sıra istirahat, buz uygulaması, fizik tedavi ve tabanlık kullanımı gibi seçenekleri değerlendirebilirler. Ancak elbette bu uygulamalar destekleyici bir niteliğe sahiptir. Topuk dikeninin kesin tedavisi ortopedi doktorları tarafından gerçekleştirilir. 

Topuk Dikeni Kendiliğinden Geçer Mi?

Topuk dikeni, uygun şartlar sağlandığında kendiliğinden geçebilir. Ancak bu süreçte hasta haftalar boyunca ciddi ağrılar deneyimleyebilir. Bu yüzden özellikle de iş hayatına devam etmesi gereken bireylere topuk dikeni tedavisi için bir ortopedi doktoru ile görüşmeleri önerilir. 

Topuk Dikeni Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavisi ihmal edilen topuk dikeni bireyin gün içerisinde son derece şiddetli ayak ağrıları deneyimlemesine ve günlük işlerini yapamamasına sebep olabilir. Bu yüzden topuk dikenine sahip olduğundan şüphelenen bireyler tedavi uygulamalarını aksatmamalıdırlar. 

Topuk Dikeni Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Topuk dikeni tedavisinin süresi, tedavinin hangi uygulama veya uygulamalarla yapıldığına göre değişiklik gösterebilir. Tercih edeceğiniz tedaviye göre doktorunuz konu hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır. 

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Olur?

Topuk dikeni tedavisinde, hastanın deneyimlediği şikâyetler ve bu şikâyetlerin şiddeti çok önemlidir. Bazı durumlarda fizik tedavi, düzenli dinlenme ve özel tabanlık (topuk dikeni tabanlığı) kullanımı yeterli olabilmektedir. Ancak bazı durumlarda ise ilaç uygulamalarına başvurulabilir. Mesela topuk dikeni tedavisinde topuğa kortizon enjeksiyonu uygulaması sık bir şekilde kullanılmaktadır.

Diğer bir tedavi de topuk dikenine ses dalgası (ESWT) tedavisidir. Burada ses dalgaları ile ağrılı olan bölgeye müdahale etmekteyiz. Topuk dikeni nadiren de olsa ameliyat gerektirebilmektedir. Doktorunuz tedavi seçenekleri konusunda sizi detaylı olarak bilgilendirecek ve uygun tedaviyi seçmeniz konusunda size yardım edecektir.

Önceki yazı
Omuzda Kas Yırtılması
Sonraki yazı
Total Diz Protezi