Omuzda Kas Yırtılması

Omuz kas yırtığı en sık karşılaşılan omuz sorunlarından biridir vebu oran yaşlanma ile birlikte artma eğilimi gösterir. Tedavi edilmeyen omuzda kas yırtılması zamanla güç kaybı, ağrılar ve daha ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir.

Omuzda Kas Yırtılması Neden Olur?

Omuzda kas yırtılması için 2 ana neden bulunur. Omuz kasları bir travma sonrası yırtılmış olabilir. Diğer taraftan kronik bir rahatsızlık veya aşınmaya bağlı olarak zaman içerisinde dejenerasyona uğrayabilir. Uzun süreç içerisindeki aşınmalar çoğu zaman yaşlanmaya bağlı doğal nedenler ile gerçekleşir. Yine de tedavi gerekli olabilir.

Travma Sebebiyle Gerçekleşen Omuz Kas Yırtılması

Herhangi bir travma, kaza veya yaralanma, omuzda yırtık oluşmasına neden olabilir. Çok ağır bir nesnenin aniden kaldırılması veya omuz üzerine düşme gibi yaralanmalarda, omuz kasları tahrip olarak yırtılmalara neden olur. Çoğu durumda travma kaynaklı omuz yaralanmaları ağır egzersizler ve trafik-iş kazaları nedeniyle gerçekleşir ve fark edilir. Travma sonucunda oluşan yırtıkların fark edilmediği vakalar oldukça nadirdir. Genellikle omuz çıkması, kol kırılması gibi durumlara eşlik eder. Şiddetli, akut bir ağrıya neden olabilir.

Dejenerasyona (Aşınmaya) Bağlı Gerçekleşen Omuz Kas Yırtılması

Omuz kas yırtığı için en büyük neden, yaşlanmaya veya aşınmaya bağlı zaman içerisinde gerçekleşen dejenerasyonlardır. Omuz kasları, gün içerisinde aktif olarak kullanılır ve özellikle ilerleyen yaşlarda oluşan yırtıkların iyileşmesi azaldığından çoğu kez 40 yaş üstü hastalarda görülür.

Aşınmaya bağlı omuz kas yırtığı, genellikle baskın olarak kullanılan kolda (yazı yazılan elin omuzunda) ve 40’lı yaşlarda ve üzerindeki yaşlarda görülür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla oldukça düşüktür. Bunun nedeni erkek nüfusun daha fazla çalışması olabilir.

Aşınma kaynaklı omuz yırtıklarının birkaç nedeni olabilir. Çoğu kez baskın olarak kullanılan kolun tekrarlayan strese maruz bırakılması ile alakalı olarak ortaya çıkar. Vücut geliştirme gibi ağır egzersizler gerektiren sporlarda, omuz kaslarının sıkça aynı harekete maruz bırakılması, zaman içerisinde bu kasların hasar görmesine neden olabilir.

Diğer bir neden, kan akışı eksikliğine bağlı olarak yenilenmenin sağlanamamasıdır. Yaşlanmayla birlikte vücudun kendini yenileme hızı da düşer. Sonuç olarak omuzdaki tendonlar hasar aldıklarında daha yavaş iyileşir veya kan akışı eksikliği zamanla omuz kaslarının yaralanmasına yol açarak yırtılmalara sebep olabilir.

Omuz kasının yırtılma belirtileri

Omuzda (Kolda) Kas Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Çoğu kol kas yırtığı vakası, asemptomatiktir. Diğer bir deyişle herhangi bir belirti vermez. Ancak yırtığın ilerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda kolda güç kaybı, gece ağrıları ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlara neden olabilir. Diğer omuz tendon yırtığı belirtileri şunlar olabilir:

  • Özellikle geceleri oluşan omuz ağrısı
  • Kolun üzerine yatıldığında oluşan ağrı
  • Kolun yukarı ve aşağı kaldırmak gibi belirli durumlarda ağrıması
  • Omuz hareketi sırasında çıtırtı sesi veya hissi
  • Kolda, kavramada güç kaybı

Kol kası yırtığı, başlangıçta anlaşılmayabilir. Akut yaralanmalar dışında oluşan yırtıklar genellikle zaman ilerledikçe belirti göstermeye başlar. Özellikle genç yaşlarda durumun anlaşılması için tıbbi muayene gerekli olabilir.

Zaman ilerledikçe ağrı kötüleşir. Ağrının oluşması için herhangi bir zorlamaya veya harekete gerek kalmaz. Omuz kas yırtığı ilerlediğinde, kendiliğinden başlayan ve basit ağrı kesiciler ile giderilemeyen ağrılara sebep olabilir. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra oluşan yırtılmalar, vakit geçmeden tedavi edilmelidir. Aksi takdirde vücut yırtığın bir süre daha ilerlemesini engelleyemez ve semptomlar kötüleşebilir.

Omuz Kas Yırtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Omuz kas yırtığı çoğu insan için basit bir durum gibi görülebilir ancak tedavi edilmezse şiddetli ağrılara, kavramada güçlüğe ve şiddetli kireçlenme ile birlikte kolun işlevini tamamen yitirmesine neden olabilir.

Omuz kas yırtılması tedavi edilmezse, beklenebilecek en kötü sonuçlardan birisi bölgede kireçlenme olmasıdır. Bu kireçlenme zamanla kolu kullanılamayacak bir hale getirebilir; hareketleri kısıtlayabilir. Bu nedenle herhangi bir yırtık durumunda, bir doktora başvurulmalı ve gecikmeden gerekli tedavilerin uygulanması sağlanmalıdır.

Omuzda kas yırtılması ameliyatsız tedavi edilebilir mi

Kol Kası Yırtılması Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Kolda kas yırtılması durumunda tedavi, kasların ne kadar ve ne şekilde hasar aldığına bağlı olarak değişir. Sıkışma gibi durumlarda enjeksiyon, fizik tedavi gibi seçenekler tercih edilirken  kısmi ve tam omuz kası yırtılması durumunda cerrahi tedavi seçenekleri uygulanabilir.

Omuzda kas yırtılmasının tedavisi, yırtılmanın boyutuna göre değişir. Bazı durumlarda kaslar tam olarak yırtılmaz ve kemikler arasına sıkışabilir. Kasın sıkışması durumunda genellikle fizik tedavi yöntemlerine ve bazı enjeksiyonlara başvurulur. Tedavinin süresi, sıkışmanın durumuna göre değişir ancak genellikle birden fazla fizik tedavi seansı gerektirir.

Tedavinin amacı ağrıyı yönetmek ve kasa işlevini tekrar kazandırmaktır. Bunun için hangi yöntemin kullanılacağı hastanın yaşı, yırtılmanın türü, hastanın genel sağlığı ve beklentileri göz önünde bulundurularak kararlaştırılır. Omuz tendon yırtığı için 2 tür tedavi söz konusudur. Ameliyatsız ve ameliyatlı tedaviler.

Ameliyatsız Omuz Kas Yırtılması Tedavisi

Ameliyatsız tedaviler bazı enjeksiyonları ve fizik tedaviyi kapsar. Genellikle ciddi olmayan yırtıklarda tercih edilirler. Omuz kası yırtılması tedavilerinin büyük çoğunluğu herhangi bir cerrahi prosedür gerektirmez.

Ameliyatsız tedavinin ilk basamağı dinlenme ve etkinliklerin değişikliğini içerir. İstirahat ve gündelik etkinliklerin değiştirilmesi yetersiz kalırsa, fizik tedavi ve enjeksiyonlar denenebilir.

Fizik Tedavi

Fizik tedavi omuz kas yaralanmalarında ilk tedavi seçeneklerinden biri olarak kullanılır. Bir program kapsamında, bazı esneme ve güçlendirme egzersizlerini içerir. Bu egzersizler, ağrıyı hafifletmek ve kası güçlendirmeyi hedefler.

Enjeksiyonlar

Fizik tedavinin yeterli olmadığı durumlarda omuz kaslarını hedefleyen steroidler ve lokal ağrı kesici enjeksiyonlar tercih edilebilir. Enjeksiyonlar görece uzun süreli bit tedavi biçimidir. Tedavinin ne kadar süreceği kişiden kişiye değişebilir.

Ameliyatlı (Cerrahi) Omuz Kas Yırtılması Tedavisi

Omuz kasının tamamen kopması ve geriye kaçması olabilecek en kötü durumlardan biridir. Tedavi edilmezse, donuk omuz denilen, omzun ve kolun kullanılmasına engel olan bir sağlık sorununa yol açabilir. Tamamen kopmuş ve geriye kaçmış omuz kaslarını için genellikle cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur.

Cerrahi tedaviler genellikle kapalı ameliyat tekniği kullanılarak yapılır ancak bazı durumlar açık ameliyatları gerekli kılabilir. Ortalama bir omuz yırtığı ameliyatı yaklaşık olarak 1 ila 2 saat sürer. Ameliyatın süresi ek cerrahi işlemlere gerek duyulduğunda uzayabilir.

Çoğu zaman omuz tendon yırtığı için ameliyata gerek duyulmaz ancak yırtığın büyük olduğu, ilerlediği veya gündelik hayatı etkilediği durumlarda ameliyat gereklidir. Bazı durumlarda kısmi yırtıklar için de cerrahi prosedürlere gerek duyulabilir.

Omuz Tendon Yırtığı Ameliyatsız Tedavi Edilir Mi?

Yırtılmanın ciddi olmadığı bazı durumlarda (tam kat olmayan yırtıklarda) omuz tendon yırtığı ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Ameliyatsız tedaviler çoğu zaman dinlenme, fizik tedavi ve bazı lokal enjeksiyonları içerir.

Ameliyatsız tedaviler, omuz yırtılmasının bir süre daha durumunu koruması için faydalı olabilir. Özellikle genç yaştaki hastalarda kan akışı ile ilgili bir sorun olmadığı için kasın tekrardan yaralanması veya yırtılmanın ilerlemesi bir süre durabilir. Diğer taraftan çoğu hastada yırtılma zaman içerisinde ilerleme eğilimi gösterir. Bu nedenle cerrahi tedavilere gerek duyulabilir.

Omuz kasının dikilmesi ameliyatı

Omuzda Kas Yırtılması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Omuz kas yırtılması ameliyatı çoğu zaman kapalı ameliyat tekniği kullanılarak yapılır. Ameliyatın amacı, yırtılma olan tendonun kemiğe tekrar monte edilip, omzun ve kolun işlevini yeniden kazanmasıdır. Ancak hastanın durumuna göre daha farklı ameliyat teknikleri de kullanılabilir.

Omuz kas yırtılması ameliyatı kapalı teknikler ile yapılır. Buna artroskopik omuz ameliyatı denir. Kapalı ameliyat tekniği hastada kesi yapılmadan bazı mikro cerrahi araçlar kullanılarak bölgeye girilmesini içerir. Doktor, birkaç mm’lik kesiler yaparak bölgeye ulaşır ve hasarı giderir. Standart bir omuz kas yırtılması ameliyatı yapılırken şu adımlar izlenir:

  • Doktor hastayı ameliyat hazırlamak için anestezik maddeler kullanır.
  • Hastanın omuz bölgesine ameliyatın türüne göre değişecek sayıda yaklaşık 5 mm büyüklüğünde kesi-kesiler yapılır.
  • Doktor, daha önce yaptığı kesilerden ucunda kamera bulunan bir cihazla giriş yapar. Diğer kesiler aynı şekilde cerrahi araçların yerleştirilmesi için yapılır.
  • Tüm ameliyat kameradan aktarılan görüntünün bir monitörden izlenmesi ile yapılır. Böylece, ameliyat sırasında diğer dokulara zarar verilmez ve ameliyat sonrası iyileşme süreci önemli ölçüde kısalır.
  • Cerrah, hasarlı tendonu kemiğe bağlar.
  • Kesiler kapatılır ve hasta bir gün müşahede altında tutulduktan sonra taburcu olabilir.

Bazen, kapalı ameliyat tekniği yerine klasik açık ameliyatlar tercih edilebilir. Hangi ameliyat tekniğinin tercih edileceği hastanın durumuna ve bazı diğer unsurlara bağlıdır. Şu durumlarda açık ameliyat tercih edilebilir:

  • Yırtılmanın büyük olduğu durumlar
  • Kemik ve tendon kalitesi ile ilgili durumlar
  • Ek cerrahi işlemlerin gerekmesi

Omuz Kas Yırtılması Ameliyatı Fiyatı

Omuz kas yırtığı ameliyatı fiyatı değişkenlik gösterir. Bunun nedeni ameliyatın yalnızca bazı durumlarda tercih edilmesi ve ameliyat türünün farklılık göstermesidir.

Omuz kas yırtılması ameliyatı fiyatları hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Bazı hastalar daha hafifi yırtılmalar ile kliniğe başvurduklarında görece basit bir cerrahi işlem uygulanır. Ancak yırtılmanın büyük ve ameliyatın zorlu olduğu durumlarda hasta için maliyetler artacaktır. Diğer yandan bazı hastalar birden fazla cerrahi işleme gerek duyabilir. Büyük kas yırtılmaları genellikle kırıklar ve omuz çıkıkları eşlik eder. Birden fazla cerrahi işlemin uygulandığı durumlarda ameliyat fiyatı artacaktır.

Omuzda Yırtık Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Omuzda yırtık ameliyatı sonrası tedavi tam olarak tamamlanmış sayılmaz. Ameliyat sonrası bazı fizik tedavi egzersizleri yapmak ve gündelik hayat alışkanlıklarını bir süreliğine değiştirmek gerekebilir. Çoğu zaman hastalar ameliyat ve fizik tedavi sonrası tamamen iyileşir.

Omuz yırtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci zaman alabilir. Bu süreç bazı aşamaların tamamlanmasını gerektirir ve birden fazla tedavi biçimi uygulanır. Ağrının yönetilmesinde ağrı kesiciler kullanılırken, tam iyileşme için bazı fizik tedavi uygulamaları programa eklenebilir. İyileşme tamamlandıktan sonra hasta, doktor tarafından daha ağır egzersiz programlarına yönlendirilebilir.

Ameliyat sonrasında 2 ila 4 hafta kadar bir kol askısı kullanılması gerekli olabilir. Bu ameliyat bölgesinin iyileşmesi için gereklidir. Ameliyat sonrası askı çıkarıldıktan sonra doktorun önerdiği bazı egzersizleri yapmak iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Kol ve omuz yalnızca bir süre hareketsiz bırakılmalıdır. Bu süre artarsa istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Omuzda yırtık ameliyatı sonrası bir miktar ağrı olması son derece doğaldır. Bu, iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Hekimler bu ağrıyı hafifletmek ve kontrol altına almak için bazı ağrı kesici tabletler veya lokal ağrı kesici enjeksiyonlar reçete edebilir. Ağrı kesiciler kullanılırken doz aşımı yapılmaması oldukça önemlidir.

Ameliyattan yaklaşık 5 ila 6 ay sonra doktorun önerdiği daha komplike egzersizlere geçilebilir. Ancak bu egzersizlere geçilmeden önce doktor ile görüşülmeli ve gerekli tetkiklerin yapıldığından emin olunmalıdır.

Omuz yırtığı ameliyatı sonrası bazı olası komplikasyon risklerine karşı hastaların bilgilendirilmesi gerekir. Çoğu durumda bu komplikasyonlar ameliyat sırasında yapılan hataların bir sonucudur. İşlem hatasız yapıldığında ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon görülme riski değişken olmakla birlikte oldukça düşüktür.

  • Omuz yırtığı ameliyatı için bazı riskler şunlardır:
  • Ameliyat sonrası enfeksiyonlar
  • Tendonun yeniden yırtılması
  • Omuz sertliği

Sıkça Sorulan Sorular

Omuzda kas yırtılması röntgende belli olur mu?

Omuz kas yırtılması teşhisini kesin olarak koymak için MR gereklidir. Röntgen, teşhis koymak için yeterli olmaz ancak bazı durumlarda hastanın genel durumuna ilişkin bilgi sahibi olmak için başvurulabilen bir görüntüleme tekniğidir.

Omuz Kas Yırtığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Standart bir omuz kas yırtığı ameliyatı ortalama olarak 1 ila 2 saat kadar sürer. Ancak hastanın durumu, ameliyatın türü gibi unsurlar bu sürenin değişmesine neden olabilir. Diğer taraftan ameliyat için kullanılacak teknikler de süreyi etkileyecektir.

Hangi Sporlar Kolda Kas Yırtılmasına Neden Olur?

Omuz kas yırtığı teşhisi alanların çoğu vücut geliştirme gibi ağır egzersizler içeren sporlar ile uğraşan kişilerdir. Bunun dışında inşaat işçileri, boyacılar gibi aynı kasa sürekli stres uygulanmasını gerektiren işler ile uğraşan kişiler de risk grubundadır.

Omuz Yırtığı Ameliyatı Sonrası Kaç Günde İyileşir?

Omuz yırtığı ameliyatı sonrası tam iyileşme yaklaşık olarak 4 ila 5 ay sonra gerçekleşir. Elbette ameliyat için açık veya kapalı tekniklerden hangisinin kullanıldığı veya hastanın genel durumu bu süreyi etkileyebilir.

Önceki yazı
Omuz Çıkığı
Sonraki yazı
Topuk Dikeni