Omuz Artroskopisi

Omuz eklemi ve eklemi meydana getiren dokular; günlük yaşam ve kol hareketleri açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu dokularda meydana gelen yıpranmalar veya hasarlar omuz ekleminin hareket kabiliyetini olumsuz etkileyebilirler. Buna bağlı olarak da bireyler kollarını hareket ettirmekte zorlanabilir ve şiddetli ağrılar deneyimleyebilirler.

Omuz ekleminde ve eklem çevresinde yer alan rahatsızlıkları tedavi etmek amacıyla yapılan pek çok uygulama vardır. Bu uygulamalar arasında en modern ve gelişmiş olanı ise omuz artroskopisidir. Omuz artroskopisi, geniş cerrahi kesilere ihtiyaç duyulmadan, özel kamera sistemleri ile yapılan modern bir uygulamadır.

Omuz Artroskopisi Nedir?

Omuz artroskopisi, açık omuz ameliyatlarına kıyasla çok daha avantajlı olan modern ve gelişmiş bir cerrahi uygulamadır. Bu uygulama sayesinde omuz ekleminde ve eklem çevresinde yer alan dokular onarılabilir. Böylece omuz eklemini ve kol hareketlerini kısıtlayan, ciddi ağrılara yol açan olumsuz durumlar ortadan kaldırılabilir. Omuz artroskopisi iyileşme sürecinin çok daha konforlu ve hızlı olması sebebiyle açık omuz-eklem ameliyatlarına kıyasla daha avantajlıdır. 

Omuz Artroskopisi Neden Yapılır?

Omuz artroskopisi, kamera ile eklem ve eklem çevresini görüntülemek; bu bölgelerdeki sorunları kapalı cerrahi teknikler kapsamında tedavi etmek amacıyla yapılır. Omuz artroskopisi sayesinde pek çok rahatsızlığı tedavi etmek mümkündür. Bu rahatsızlıklar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Donuk omuz sendromu veya omuz sıkışma sendromu.
  • Tekrarlayan omuz çıkıkları.
  • Kalsifik tendinit.
  • Kas yırtılması.
  • Rotator manşet yırtılması.
  • Labrum yırtılması.
  • Eklem kapsülünde esneme.

Bu gibi önemli ortopedik rahatsızlıklar omuz artroskopisi sayesinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. 

Omuz Artroskopisi Kimlere Yapılabilir?

Şu gibi kişilere omuz artroskopisi yapılması gerekebilir:

  • Omuz eklemi ve kolları ile ilgili hareket kısıtlılığı çeken bireyler.
  • Omuz ekleminden sürekli ses gelen bireyler.
  • Medikal tedavilerin yetersiz kaldığı kişiler.

Bu gibi kişilerde, tedavinin gerçekleşebilmesi için omuz artroskopisi gibi gelişmiş uygulamalara ihtiyaç duyulabilir. 

Omuz Artroskopisi Tehlikeli Mi?

Omuz artroskopisi tehlikeli bir operasyon değildir. Hatta pek çok yönüyle klasik ameliyatlara kıyasla daha güvenlidir. Bu operasyon sırasında hedef dokulara müdahale etmek için geniş kesiler açılmaz. Bu da kanama ve enfeksiyon gibi riskleri önemli ölçüde düşürür. Operasyonun bir diğer avantajı ise hızlı ve işlevsel bir iyileşme süreci vaat etmesidir. 

Omuz Artroskopisi Ne Kadar Sürer?

Omuz artroskopisi yaklaşık 20 ila 60 dakika içerisinde tamamlanmış olur. Operasyonun süresi, yapılan işlemlerin detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Doktorunuz, tedavi planlamasını hazırladıktan sonra tahmini süre hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır. 

Omuz Artroskopisi Nasıl Yapılır?

Omuz artroskopisi steril ameliyathane koşullarında ve genellikle lokal anestezi altında gerçekleşmektedir. Hastalar operasyon sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymamaktadır. Doktor, anestezi işleminin ardından, omuz bölgesine küçük bir cerrahi kesi yapar. Bu kesi yardımıyla artroskop kamerasını hedef bölgeye yönlendirir. Böylece hedef bölgedeki dokuları inceleyebilir ve doku hasarını değerlendirebilir. Gerekli görüntüleme işlemlerini tamamladıktan sonra işlemi sonlandırabilir veya tedavi çalışmaları yürütebilir. Eğer artroskopi tanılama amacıyla değil de tedavi amacıyla yapılıyorsa çeşitli cerrahi işlemlerle hedef dokulara müdahale edilir. Böylece tedavi işlemi başarıyla tamamlanmış olur. 

Omuz Artroskopisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Omuz artroskopisi yaptıran bireyler genelde aynı gün taburcu edilirler. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün omuz çevresinde ağrı hissi olabilir. Hastaların doktor önerisine göre 3 ila 6 hafta boyunca omuz askısı kullanmaları gerekebilir. Bu süreçte doktor ve fizik tedavi uzmanı tarafından uygun görülen egzersizler, omuzun iyileşme sürecini destekleyecektir. İyileşme süreci boyunca hastalara, ani hareketlerden kaçınmaları ve omuzlarını fiziksel darbelere karşı korumaları önerilir.

Önceki yazı
Halluks Valgus
Sonraki yazı
Omuz Çıkığı