Donuk Omuz Sendromu

Omuz eklemi, hareket açıklığı oldukça geniş olan; kol hareketlerimiz ve günlük yaşamımız için son derece önemli bir eklemdir. Omuz ekleminin daralması, iltihaplanması ve eklem sıvısında meydana gelen değişimler sebebiyle donuk omuz sendromu olarak bilinen eklem rahatsızlığı meydana gelebilir.

Donuk omuz sendromu, omuz ekleminin hareket kabiliyetini sınırlayan; eklem çevresinde ağrıya ve sertliğe yol açabilen ortopedik bir rahatsızlıktır. Donuk omuz sendromu olan bireyler, rahatsızlığın ilerleyici olması sebebiyle şikâyetlerinin zaman içerisinde artış gösterdiğini fark edebilirler.

Donuk Omuz Sendromu Nedir?

Donuk omuz sendromu, omuz eklemi çevresinde ağrı ve eklem hareket kaybına yol açabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık tıp dilinde yapışkan kapsülit veya adezif kapsülit olarak da bilinmektedir. 

Donuk Omuz Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Donuk omuz sendromu nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

  • Ciddi yaralanmaların veya hastalıkların iyileşme sürecinde, omuz ekleminin uzun süre boyunca hareketsiz kalması.
  • Şeker hastalığı.
  • Omuz eklemi kireçlenmesi.
  • Kas ve tendon gibi dokularda yırtılma.
  • İltihaplı romatizma.

Bu gibi nedenler donuk omuz sendromunun ortaya çıkmasına yol açabilir. 

Donuk Omuz Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Donuk omuz sendromu belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Kol hareketlerine bağlı ortaya çıkan veya yoğunlaşan omuz ağrısı.
  • Omuz ağrısının günlük işleri yapmaya engel olacak seviyede olması.
  • Kol hareketlerinin eskisi kadar rahat gerçekleştirilememesi. Kolu döndürememek, belli bir seviyenin üzerine kaldıramamak.
  • Omuz ağrısının uykuya dalmayı zorlaştıracak derecede fazla olması ve omzun üzerine yatınca artış göstermesi.

Donuk omuz belirtileri bu şekilde sıralanabilir. 

Donuk Omuz Evreleri Nelerdir?

Donuk omuz sendromunun evreleri şunlardır:

  • Evre: Yangı evresi olarak da bilinen ilk evre yaklaşık 2 ila 9 ay boyunca devam eder. Bu evre, geceleri yoğunlaşan omuz ağrıları ile başlar. Çok geçmeden ağrılara eklem tutukluğu da eşlik eder. Donuk omuzun ilk evresi diğer evrelere kıyasla daha ağrılı olabilir.
  • Evre: Donuk omuz sendromunun ikinci evresi, hareket kısıtlılığı devam etse de ağrının kıyasla hafiflediği bir evredir. Omuz eklemindeki hareket kısıtlılığı bireyin çalışma yaşamını ve günlük yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilir. Bu evrenin 4 ila 12 ay kadar sürmesi beklenir.
  • Evre: Donuk omuz sendromunun üçüncü evresinde hastanın şikâyetlerinde önemli bir azalma meydana gelir. Omuz ağrıları ve hareket kısıtlılığı yavaş yavaş azalmaya başlar. Donuk omuz sendromunun üçüncü ve son evresi yaklaşık 1 ila 3 yıl sürer.

Donuk omuz sendromu evreleri bu şekilde sıralanabilir. 

Donuk Omuz Sendromunun Bitkisel Tedavisi Var Mı?

Donuk omuz sendromu eklemler gibi önemli dokuları ilgilendiren ciddi bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı ‘’bitkisel kürlerle’’ veya ‘’alternatif tedavilerle’’ tedavi etmek mümkün değildir. Bir hastalığın tedavisi yalnızca o alan üzerinde uzmanlaşmış olan tıp doktorları tarafından gerçekleştirilebilir. Bitkisel tedaviler çoğu zaman etkisiz ve bazense tehlikelidirler. Bazı bireylerde anafilaktik şok gibi çok ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilirler. Bu yüzden donuk omuz tedavisi için ortopedi ve travmatoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilen tıbbi ve bilimsel tedaviye başvurulmalıdır. 

Donuk Omuz Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Donuk omuz sendromunun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzman olan bir doktor ile görüşülmelidir. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları, donuk omuz sendromunu teşhis edebilir ve kişiye özel tedavi uygulamalarıyla bireyin şikâyetlerini ortadan kaldırabilirler. 

Donuk Omuz Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Donuk omuz sendromu ihmal edilir veya tedavi edilmezse hastalık sebebiyle ortaya çıkan şikâyetler yıllar boyunca devam edebilir. Bu şikâyetler sebebiyle birey, günlük işlerini yapmakta ve hatta uyumakta bile zorlanabilir. Bu yüzden donuk omuz sendromu olan bireylere en yakın zamanda alanında uzman bir ortopedi doktoru ile görüşmeleri önerilir. 

Donuk Omuz Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?

Donuk omuz sendromu hem medikal hem de cerrahi yollardan yapılabilir. Medikal tedavide eklemdeki zedelenmeyi sonlandırmak ve ağrıları azaltmak için ilaç uygulamalarına başvurulur. İlaç uygulamaları, çeşitli fizik tedavi uygulamaları ile desteklenebilir. Böylece omuz hareketlerinin kademeli olarak yeniden kazandırılması sağlanabilir. Hastaya yapılabilecek ağrı blokları (ağrıyı azaltmak için omuzdan yapılan iğneler) cerrahi öncesi seçenek olarak denenebilir. Donuk omuz sendromunun cerrahi tedavisinde ise omuz artroskopisi olarak bilinen işleme başvurulur. Bu gelişmiş operasyon sayesinde omuz eklemindeki daralma giderilir. Böylece omuz eklemindeki daralmaya ve iltihaplanmaya bağlı ortaya çıkan şikâyetler ortadan kaldırılmış olur.

Önceki yazı
Dizde Sıvı Kaybı
Sonraki yazı
Düz Tabanlık