Ankara Düztabanlık Tedavisi

    Ankara düztabanlık tedavisi, ayak tabanlarındaki kavis eksikliği sebebiyle meydana gelen düztabanlık durumunu gidermek amacıyla yapılan tedavi uygulamalarıdır. Ayaklar, vücut ağırlığını verimli bir şekilde taşıyabilmeleri ve yürüme gibi fiziksel aktiviteleri kolayca gerçekleştirebilmeleri için özel bir yapıya sahiptirler. Kemiklerin, bağ dokuların ve kasların belli bir açı ile birleşmesi sayesinde ayaklarda doğal bir kavis vardır. Düztabanlık isimlişekil bozukluğuna sahip olan bireylerde ise bu kavisler yoktur veya yeterince gelişmemiştir. Bu durum genellikle genetik sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Ancak bazı durumlarda ayakkabı seçimi, yürüme alışkanlıkları veya fiziksel travmalar da düztabanlık sorununa yol açabilmektedir. Bireyin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre özel olarak planlanan düztabanlık tedavisi sayesinde bahsetmiş olduğumuz şikâyetler ortadan kaldırılabilir ve bireyin yaşam kalitesi arttırılabilir. Yazımızın devamında ‘’Düztabanlık çeşitleri nelerdir?’, ‘’Düztabanlık dereceleri nelerdir?’’, ‘’Düztabanlık tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?’’ ve ‘’Düztabanlık tedavisi ne zaman yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara düztabanlık tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Hakan Özsoy ile iletişime geçebilirsiniz. 

    Düztabanlık Nedir?

    Düztabanlık, ayak tabanında kemer (kavis) olmaması veya bu kemerin çok düşük olması ile karakterize olan bir ayak deformitesidir. Bu rahatsızlık bazı bireylerde hiçbir belirtiye sebep olmamaktadır. Bazılarında ise son derece rahatsız edici ayak ağrılarına yol açabilmektedir. Düztabanlık sebebiyle ortaya çıkan ağrılar genellikle yalnızca ayakta görülmez. Aynı zamanda ayak bileklerinde, bacaklarda, kalçada ve diz bölgelerinde de görülebilir. Düztabanlık bireyin günlük yaşamını olumsuz etkiliyorsa tedavi edilmesi gerekebilir. 

    Düztabanlık Neden Olur?

    Düztabanlık nedenleri arasında şunlar yer alır:

    • Genetik faktörler düztabanlığın ortaya çıkmasında büyük rol oynamaktadır. Yani annesinde veya babasında düztabanlık olan bireylerde düztabanlık görülebilir.
    • Zayıf ayak kemerleri.
    • Posterior tibial tendonda meydana gelen hasarlar.
    • Çeşitli sinir sistemi hastalıkları.
    • Doğumsal hastalıklar.
    • Ayak veya ayak bileği ile ilgili yaralanmalar.
    • Romatoid artirit.

    Bu gibi etmenler düztabanlığa yol açabilir. 

    Düztabanlık Nasıl Anlaşılır?

    Düztaban olan bireylerin ayak tabanlarında, normalde olması gereken kavisler yer almaz. Ayak kemerleri son derece düşük bir seviyededir ve bu yüzden ayak tabanları düz bir görünüme sahiptir. Bazı bireyler, ayakları zemin ile temas etmiyorken ayaklarında kavis olduğunu fark edebilirler. Ancak ayağa kalktıklarında, basınçla birlikte bahsi geçen kavis kaybolabilir. 

    Düztabanlık Genetik Mi?

    Düztabanlığın genetik temelli bir ayak deformitesi olduğu bilinmektedir. Ancak bu durum her zaman genetik nedenlerden ortaya çıkmaz. Bazı gelişimsel nedenler, hastalıklar ve alışkanlıklar da düztabanlığın gelişmesine sebep olabilir. 

    Düztabanlık Ne Zaman Belli Olur?

    Düztabanlık genellikle 7 ila 8 yaşlarındayken belli olur. Daha erken yaşlarda çocukların ayak gelişimi tam olarak tamamlanmadığı için düztabanlıktan şüphelenilmeyebilir. Daha ileri yaş grubunda da ayakta kas (tendon) yetmezliğine bağlı olarak düztabanlık gelişebilir. 

    Düztabanlık Sonradan Ortaya Çıkar Mı?

    Düztabanlık yetişkinlerde sonradan da ortaya çıkabilir. Mesela 30’lu ve 40’lı yaşlarda düztabanlık gelişmesi mümkündür. Bu durum genellikle romatolojik hastalıklar veya aşırı kilolar sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Ancak her zaman belirgin bir neden sebebiyle ortaya çıkmak zorunda değildir. 

    Düztabanlık Tedavi Edilir Mi?

    Düztabanlık genetik olarak görülen kemikleri birbirine bağlayan bağların gevşekliğine bağlıdır. Bu nedenle ayakkabı ya da tabanlık ile normale döndürülebilmesi mümkün değildir. Ancak özel yapılan tabanlık ya da ayakkabılar ile ve ayak egzersizleri sayesinde ağrıyı azaltmak mümkündür.

    Düztabanlık Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Düztabanlık tedavisinin ne kadar süreci, tercih edilen tedavi yöntemine göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuz tedavi seçenekleri, tedavilerin süreleri ve avantajları konusunda sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.  

    Düztabanlık Tedavisi Nasıl Olur?

    Düztabanlık tedavisi, bireyin yaşına ve düztabanlığın sebep olduğu şikâyetlere göre farklı şekillerde tedavi edilebilir. Genellikle erken yaşlarda, ayağın ideal şeklini almasını sağlayan özel ayakkabılar ve aparatlar kullanılır. Tedavi sürecine şikâyetleri azaltmaya yönelik ilaç uygulamaları ve fizik tedavi işlemleri de eşlik edebilir. Yetişkinlerde görülen düztabanlık sorunu içinse genellikle cerrahi operasyonlar tercih edilir. Bu operasyonlar sırasında ayak ve ayak bileğinde yer alan dokular, ayağın ideal şekline kavuşması için yeniden düzenlenirler. Böylece düztabanlık sorunu ortadan kaldırılmış olur. 

    Ankara Düztabanlık Tedavisi Fiyatları

    Ankara düztabanlık tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Hakan Özsoy ile iletişime geçebilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button